Jagody

Jagody należą do owoców, które zbiera się w lesie. Rosną na małych, zielonych krzaczkach, najczęściej w lasach iglastych. Krzewinki są bardzo trwałe o wysokości od piętnastu do trzydziestu centymetrów. Owoce ma czarne z silnym nalotem. Są bardzo smaczne. Zawierają garbniki, cukry, pektyny, witaminy C, A, B i inne. Jako ciekawostkę można podać że jak owoce są jeszcze nie dojrzałe to mają kolor czerwony który dopiero w okresie dojrzewania zmienia się na niebieski. Gdy jagoda jest całkowicie dojrzała to ma kolor granatowy a czasami wręcz czarny. Wtedy jest w pełni dojrzała, soczysta i słodka. Jeśli ma się kłopoty z rozwolnieniem to wtedy pomoże sok albo owoce suszone z jagód w przypadku przeciwnym czyli przy zaparciach pomogą świeże owoce oraz marmolada. Napar zrobiony z suszonych jagód działa bardzo skutecznie antyrobaczycowo. Również liście jagody mają działanie lecznicze. Napar z liści jest pomocny przy zapaleniach dróg moczowych, nerek oraz pęcherza. Suszone liście można wykorzystać do zrobienia naparu w leczeniu cukrzycy oraz chorób trzustki. Owoce jagody bardzo mocno plamią i jeśli się zdarzy coś takiego najlepiej plamę przelać bardzo gorąca woda. To powinno wystarczyć.