Śliwa

Spośród najbardziej znanych śliw znalazła się niewątpliwie śliwka węgierka. Drzewo śliwki należy do średniej wielkości drzew bo osiąga około czterech metrów wysokości w zależności od odmiany. Śliwa może owocować naprzemiennie czyli w jednym roku jest owoców w brud a w drugim bardzo mało. Owoce śliwek w zależności od odmiany mogą być drobne poprzez średnie aż do dużych. Zazwyczaj mają owalny kształt, są wydłużone, mogą mieć kolor ciemnofioletowy, czerwony albo żółty. Mogą dojrzewać od lipca do października. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia jak również są z nich wspaniałe dżemy, konfitury i nalewki. Owoce śliwy mają dużą zawartość magnezu, żelaza i witaminy A. Odmiany śliw różnią się pora dojrzewania owoców, wielkością owoców, zabarwieniem skórki, smakiem oraz różną przydatnością na przetwory. Na powidła i dżemy najlepiej nadają się węgierki a na kompoty – renklody. Śliwki są bardzo bogate w błonnik a suszone ułatwiają spalanie tłuszczu dzięki czemu wspomagają odchudzanie. Suszone śliwki dają żołądkowi poczucie sytości i mogą być podjadane zamiast słodyczy. Śliwki nie tylko przyśpieszają przemianę materii ale również ułatwiają trawienie. Śliwki są zalecane przy nadciśnieniu.