Agrest

Agrest rośnie na krzaczkach które mogą wyrastać jako pędy z ziemi lub być odmianą pienną czyli rosnąć na pniach. Z pnia odrastają gałązki na których zakwitają kwiaty z których poźniej wyrastają okrągłe lub podłużne owoce. Niektóre odmiany mają na gałązkach ostre kolce. Powszechnie jest uprawiany na działkach i w ogródkach przydomowych. Owoce agrestu nadają się do jedzenia na surowo szczególnie te które mają skórkę w żółtym kolorze, na przetwory i mrożonki oraz można je suszyć i kandyzować. Skórka owoców ma kolor zielony, żółty lub czerwony. Niektóre odmiany mają skórkę pokryta włoskami a niektóre mają skórkę gładką i błyszczącą. Owoce agrestu są bogate w żelazo, witaminę C, B, A oraz zawierają pektyny dzięki którym mogą powstawać galaretki, dżemy i konfitury. Jeszcze jedna zaleta agrestu jest to iż ma bardzo korzystny wpływ na przemianę materii albowiem działa lekko przeczyszczająco dzięki temu jest składnikiem diet odchudzających. Sto gram owoców zawiera czterdzieści jeden kalorii oraz bardzo mało tłuszczu. Nie należy jeść owoców niedojrzałych gdyż to może spowodować zatrucie i biegunkę. Owoce należy zawsze myć, nie wolno ich jeść prosto z krzewu ani po zakupieniu na bazarze lub targu.