Grusza

Grusza to drzewo które może być wysokie nawet na dwadzieścia metrów. Kwiaty gruszy pojawiają się jednocześnie z rozwojem liści. Kwitnie najczęściej w kwietniu albo na początku maja. Kwiaty gruszy są białe a w środku mają różowe pylniki. Owoce gruszy są osadzone na długich szypułkach. Są one koloru zielonego, żółtego, czerwonego, niektóre należą do odmian słodkich inne są cierpkie lub kwaśne najczęściej bardzo soczyste. Gruszki najlepiej spożywać zaraz po zbiorach jak tylko się odleżą i nabiorą odpowiedniego smaku i aromatu. Z gruszek robi się też napoje, soki oraz można ich używać jako dodatek do ciast owocowych. Gruszki mają niewielką wartość kaloryczną natomiast dużą wartość smakową i dietetyczną ze względu na zawartość soli mineralnych, witamin, cukrów oraz pektyn. Niektóre odmiany gruszek można przechowywać przez całą zimę i wtedy muszą być przechowywane w temperaturze około zera stopni Celsjusza. Grusze rozmnażają się głównie przez szczepienie. W ogródkach najczęściej rosną odmiany niskopienne, które osiągają wysokość maksymalną do około trzech metrów. Grusze odznaczają się stosunkowo małą odpornością na mróz. Najlepsze odmiany to Konferencja, Kominówka, Lipcówka, Faworytka.