Owoce pasteryzowane

Bez cukru można pasteryzować przede wszystkim owoce drobne, jagodowe i pestkowe, z tych ostatnich usuwając -pestki. Nie stosujemy zalewy, lecz pasteryzujemy je We własnym soku. Czas pasteryzacji – 20-25 minut, temperatura 90 stopni C.

Czereśnię pasteryzowane bez cukru

Podobnie jak wiśnie można pasteryzować czereśnie, jeśli mamy nadmiar owoców, a nie mamy cukru.Czereśnie należy raczej wypestkować. Po odsączeniu soku, który stanowi doskonały w smaku napój, owoce możemy zużyć do przyrządzenia pierożków łub lekko osłodzone podawać jako wykwintny deser.

Porzeczki pasteryzowane bez cukru

Możemy je przyrządzić ze wszystkich odmian. Oczywiście najbardziej cenne będą porzeczki czarne. Przyrządzamy je sposobem podanym przy jagodach czarnych.Porzeczki pasteryzowane mogą być przeznaczone na kisiel albo, dobrze dosłodzone, stanowić deser. Doskonała jest również zupa owocowa, zwłaszcza w połączeniu z mniej kwaśnymi owocami.

Żurawina pasteryzowana bez cukru

Dobrze dojrzałe jagody żurawin, zwłaszcza po pierwszych przymrozkach, przebieramy, płuczemy, zsypujemy do garnka i podgrzewamy do puszczenia soku. Następnie na gorąco napełniamy słoiki czy butelki i pasteryzujemy.Z zakonserwowanej żurawiny można przyrządzać doskonałe kisiele, a przesmażona z niewielkim dodatkiem cukru stanowi powidełka do mięsa, zwłaszcza białego (drobiu, cielęciny, królików).Łyżeczka soku żurawinowego dodana do herbaty nadaje jej kwaskowaty, orzeźwiający | smak, zastępując cytrynę. Jagody żurawiny są lekiem przy nadciśnieniu.